Soalan Lazim (FAQs)

UMUM

Pasukan rehabilitasi adalah pihak yang merancang rawatan untuk meningkatkan prestasi dan meminimumkan ketidakupayaan pesakit.

Hanya apabila anda mempunyai masalah berkenaan dengan alat prostesis anda.

Basuh dengan tangan stokin prostetik anda di dalam air suam dengan sabun dan keringkan menggunakan kain/biarkan kering.

Maklumkan kepada pakar prostetik anda jika ada sebarang tanda kemerahan atau melecet dan luka. Alat prostetik anda mungkin perlu diubah suai.

Anda boleh mendapatkan preskripsi daripada doktor anda, atau menghubungi pakar prostetik anda untuk membuat pengubah-suaian yang diperlukan. Anda dinasihatkan untuk tidak mengubah-suai prostesis anda dengan sendiri.

Anda dinasihatkan untuk menanggalkan prostesis semasa mandi bagi mengelakkan kerosakan pada komponen. Jika anda ingin menggunakan prosthesis untuk mandi, anda boleh memohon prostesis kalis air daripada pakar prostetik anda.

Boleh. Apabila stump anggota berubah saiz dan bentuk, prostesis perlu diubah-suai untuk memastikan prostesis anda boleh dipakai dengan selesa.

Untuk meningkatkan jangka hayat kaki palsu anda, anda dinasihatkan untuk hanya bermain sukan dengan prostesis sukan. Jika salah satu tujuan utama anda mendapatkan kaki palsu ialah menggunakannya untuk bersukan, anda boleh memohon perskripsi prostesis sukan daripada doktor atau pakar prostetik anda.

Bergantung pada penggunaan, purata jangka hayat prostesis adalah 5 hingga 10 tahun. Untuk memastikan prostesis anda tahan lama, pastikan anda mendapatkan prostesis yang sesuai dengan aktiviti yang anda lakukan.

PRODUK & SERVIS

Soalan Bagi Anggota Bawah

Luka anda mesti sembuh dengan sepenuhnya sebelum anda boleh menggunakan kaki palsu. Kebiasaanya, seseorang akan mengambil masa tiga hingga empat bulan selepas amputasi.

Anda akan bersedia untuk menerima kaki palsu tetap anda apabila saiz stump anggota anda sudah tidak mengecut lagi.

Ia adalah perkara normal untuk merasakan sebegitu selepas amputasi, dan ianya digelar sindrom ‘Phantom Limb’ Ramai orang mendapati bahawa mereka tidak lagi merasakan kesakitan apabila mereka telah menggunakan prostesis.

Anda boleh memakai apa-apa jenis kasut, asalkan ketinggian tumit kasut adalah sama dengan yang diselaraskan untuk kaki palsu anda.

Kaki palsu akan kekal di anggota anda dengan beberapa kaedah seperti tali strap, penggantungan-vakum, penggantungan strap elastik, atau penggantungan kendiri.

Apabila anda mula-mula memakai kaki palsu anda, ia adalah normal jika anda mengalami sedikit kesakitan kerana badan anda memerlukan masa untuk menyesuaikan diri dengan perubahan. Walaubagaimanapun, adalah lebih baik jika anda menjelaskan sebarang kesakitan atau ketidakselesaan kepada pakar prostetik sekiranya kaki palsu anda perlu diubah suai.

Berat kaki prostetik kebiasaannya adalah kurang daripada 1.5kg, bergantung pada jenis kaki dan komponen yang digunakan.

Anda dinasihatkan untuk memakainya dengan kasut kerana tapak kaki palsu mungkin licin dan mudah tergelincir.

Ya, dengan latihan dan kebiasaan menggunakan kaki palsu.

Soalan Bagi Anggota Atas

Pilihan sama ada peranti terminal tangan atau cangkuk mengambil kira perkara-perkara seperti aktiviti harian individu dan jenis pekerjaan.

Scroll to Top