5 Cara Memilih Kaki Palsu yang Sesuai kepada Orang yang Tersayang

Kaki palsu, atau prostesis, adalah alat buatan yang digunakan untuk menggantikan anggota tubuh yang hilang akibat amputasi, kecelakaan, atau kelainan bawaan.

Kaki palsu tidak hanya bermanfaat meningkatkan penampilan pesakit yang telah menjalani amputasi, tetapi juga mampu meniru fungsi anggota gerak dan meningkatkan kualiti hidup.

Bagi orang yang tersayang anda yang memerlukan kaki palsu, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum memilih kaki palsu yang sesuai. Berikut adalah beberapa langkah yang dapat anda ikuti:

1. Rujuk pada pakar

Buat konsultasi dengan doktor ortopedik dan pakar rehabilitasi mengenai kondisi kesihatan, aras aktiviti, dan tujuan anda atau orang yang tersayang anda dalam menggunakan kaki palsu.

Doktor akan menilai apakah anda atau orang yang tersayang anda memenuhi syarat untuk menggunakan kaki palsu, dan memberikan rekomendasi jenis kaki palsu yang sesuai.

Anda boleh menempah temujanji dengan pakar ASPO untuk konsultasi kaki palsu terbaik bagi anda atau orang yang tersayang.

2. Bandingkan kekurangan dan kelebihan kaki palsu.

Buat kajian tentang jenis kaki palsu yang terdapat di pasaran, dan bandingkan kelebihan dan kekurangan masing-masing.

Secara umum, ada dua jenis kaki palsu, iaitu kaki palsu mekanik dan kaki palsu mikroprosesor. Kaki palsu mekanik adalah kaki palsu yang bergerak secara manual dengan bantuan spring atau sendi.

Kaki palsu mikroprosesor adalah kaki palsu yang dilengkapi dengan sensor dan komputer yang dapat menyesuaikan gerakan kaki palsu sesuai dengan kondisi lingkungan dan kecepatan berjalan.

Kedua jenis kaki palsu ini memiliki kelebihan dan kekurangan masing-masing, bergantung pada faktor-faktor seperti dana, fungsi, estetik, dan kesihatan.

Rujuk katalog kami untuk senarai kaki palsu yang ASPO tawarkan.

3. Cari yang sesuai dengan anda

Pilih kaki palsu yang sesuai dengan ukuran, bentuk, dan tahap keaktifan anda atau orang yang tersayang anda.

Hal ini penting untuk memastikan keselesaan dan kepercayaan diri si pemakai dalam menggunakan kaki palsu.

Anda dapat mengukur panjang dan diameter lebihan kaki anda atau orang yang tersayang anda dengan menggunakan pita pengukur, dan menyesuaikan dengan ukuran kaki palsu yang anda cari.

Anda juga perlu memilih kaki palsu mengikut tahap keaktifan bagi memenuhi keperluan harian anda atau orang yang tersayang anda. ASPO Mobility juga menyediakan beberapa produk yang membolehkan anda mengekspresi diri anda seperti “3D Printed Cosmetic Cover”  yang mempunyai pelbagai corak dan reka bentuk untuk menonjolkan keperibadian anda atau orang tersayang disamping berfungsi sebagai penutup kosmetik bersifat kalis air.

Tahukah anda?
Anda boleh menggunakan Penasihat Prostetik yang tersedia dalam laman web ASPO bagi mendapatkan cadangan kaki palsu yang sesuai dengan penggunaan anda.

4. Buat konsultasi pakar terlebih dahulu

Anda juga boleh buat konsultasi doktor dan pakar prostetik terlebih dahulu sebelum membeli kaki palsu.

Anda atau orang yang tersayang anda boleh membuat konsultasi dengan ahli prostesis dan ortotik (P&O), iaitu tenaga profesional yang bertugas merancang, membuat, dan memasang alat bantu gerak seperti kaki palsu.

Ahli P&O di ASPO Mobility akan membantu anda atau orang yang tersayang anda untuk menjawab sebarang pertanyaan anda, memberi khidmat nasihat, dan memadankan anda atau orang tersayang anda dengan kaki palsu yang mengikut keperluan dari pelbagai segi seperti fungsi, kondisi sisa anggota badan, dan bajet individu tersebut. Selain itu,  mereka juga akan memastikan kaki palsu anda sesuai dengan bentuk dan ukuran sisa anggota badan, serta memberikan panduan mengenai teknik penggunaan prostetik dan cara penjagaan kaki palsu dengan baik.

Anda atau orang yang tersayang anda dapat memberikan maklumat asas tentang tahap keselesaan, stabiliti, mobiliti, dan nilai estetik daripada setiap jenis kaki palsu yang diuji.

5. Pertimbangkan aspek kewangan dalam membeli kaki palsu

Pertimbangkan aspek kewangan dalam membeli kaki palsu.

Harga kaki palsu berubah mengikut pada jenis, bahan, teknologi, dan kegunaannya.

Secara umum, kaki palsu mikroprosesor lebih mahal daripada kaki palsu mekanik.

Anda dapat menyelidik tentang sumber-sumber kewangan yang dapat membantu anda atau orang yang tersayang anda untuk membeli kaki palsu, seperti insurans kesihatan, bantuan sosial seperti pusat zakat dan bantuan hospital, sumbangan derma, atau pinjaman bank.

Melalui konsultasi doktor atau ahli prostetik dan ortotik di ASPO Mobility, anda juga dapat mengetahui tentang organisasi-organisasi sosial yang menyediakan bantuan kaki palsu secara percuma kepada mereka yang layak.

Kesimpulan

Begitulah beberapa cara memilih kaki palsu yang sesuai kepada orang yang tersayang anda.

Semoga maklumat ini bermanfaat dan dapat membantu anda atau orang yang tersayang anda untuk mendapatkan kaki palsu yang dapat meningkatkan kualiti hidup anda atau orang yang tersayang anda.

Anda boleh rujuk posting kami untuk contoh salah faham umum masyarakat mengenai anggota palsu.

Anda boleh menempah temujanji dengan pakar P&O anda di ASPO Mobility sekiranya anda mempunyai persoalan lain yang mungkin bermain di fikiran anda.

Posted by

Share this article:

Scroll to Top