3 Salah Faham Mengenai Kaki Palsu

Sebagai penjaga kepada individu yang telah kehilangan sebahagian anggota badan mereka, pencarian kaki palsu yang berpatutan dan berkualiti mungkin menjadi satu cabaran yang mendesak.

Dalam panduan ini, matlamat kami adalah untuk menghindarkan salah faham, memberikan tip-tip yang bermanfaat, dan memperkenalkan anda kepada ASPO Prosthetics, pusat prostetik yang menawarkan perbincangan percuma untuk membantu anda mencari penyelesaian kaki palsu terbaik bagi keperluan pemakai kaki palsu.

Memahami Harga Sebenar Kaki Palsu

Kaki palsu mempunyai julat harga yang besar, bermula dari RM 6,000 hingga ratusan ribu.

Harga yang anda bayar bergantung kepada pelbagai faktor seperti tahap amputasi, aktiviti seharian, jenis bahan yang digunakan, dan juga keperluan penyediaan yang segera.

Kaki palsu yang berpatutan biasanya dipadankan dengan keaktifan dan keperluan aktiviti harian individu tersebut seperti berjalan dan menaiki tangga.

Mungkin sesetengah kaki palsu kurang sesuai untuk sukan lasak, tetapi memang tidak dapat dinafikan kaki palsu ini mampu membantu golongan-golongan yang telah diamputasi untuk menjalani kehidupan seharian yang berkualiti dan kembali hidup berdikari. Jangka hayat kaki palsu yang berkualiti pula mampu bertahan dari 2 hingga 5 tahun (bergantung kepada pengunaan dan penjagaan individu).

3 Salah Faham Mengenai Kaki Palsu

1. Kaki palsu hanya sejenis sahaja

Anggota prostetik seharusnya memberikan keselesaan dan meningkatkan kualiti kehidupan orang yang telah diamputasi, tetapi terdapat cabaran besar dalam mencipta soket yang selesa dan sesuai untuk seseorang individu. Antaranya adalah memadankan soket tersebut dengan permukaan sisa anggota badan mengikut individu. Terdapat tanggapan yang tidak tepat dalam kefahaman umum iaitu mereka mempunyai pandangan bahawa sesebuah prostetik mempunyai satu saiz yang sepadan untuk semua pengguna. Hakikatnya, sisa anggota sesebuah individu mempunyai perbezaan secara ketara dan perlu dipadankan mengikut ukuran dan kondisi masing-masing.

Soket adalah elemen yang penting kerana ia menghubungkan prostetik dengan sisa anggota badan. Walaupun terdapat kemajuan teknologi prostetik, soket masih menjadi titik sentuhan utama. Pada ketika ini, terdapat pelbagai teknik yang digunakan untuk mengukur saiz dan bentuk sisa anggota badan, tetapi mereka mempunyai kekangan dalam menangkap dengan tepat infrastruktur dan toleransi tekanan amputasi individu.

Mencipta soket yang selesa dan sesuai dengan pemakai adalah satu proses yang memakan masa, melibatkan penghasilan beberapa soket diagnostik yang perlu diubah mengikut maklum balas pengguna dan melalui proses penilaian klinikal. Reka bentuk soket prostetik masih lebih kepada seni daripada sains, bergantung dengan kepakaran dan pengalaman ahli prostetis yang membuatnya.

Untuk mengatasi masalah ini, terdapat keperluan untuk teknik yang lebih baik yang dapat lebih memahami ciri-ciri unik sisa anggota badan. Ini akan membolehkan penciptaan soket yang lebih selesa, mengurangkan masalah seperti ketidakselesaan, penguraian kulit (skin degradation), dan sakit semasa pemakaian yang dialami oleh pengguna kaki palsu. Reka bentuk soket adalah penting untuk meningkatkan pengalaman dan kualiti hidup keseluruhan bagi individu yang menggunakan anggota prostetik.

2. Hanya perlu tempah kaki palsu sekali seumur hidup

Satu lagi salah faham umum tentang prostetik adalah ia merupakan penyelesaian sepanjang hayat. Sebenarnya, sisa anggota badan akan mengalami perubahan yang berterusan sepanjang kehidupan mereka. Faktor-faktor seperti pertumbuhan, penuaan, penyusutan otot, dan turun naik berat badan nyata menunjukkan perlunya penyesuaian atau penggantian berkala dari pakar prostetik untuk memastikan keselesaan pemakai dan tahap mobiliti harian terjamin.

Sedangkan anggota prostetik yang mahal direka untuk tahan hanya dua hingga lima tahun pemakaian, bermakna ia akan memerlukan penggantian berulang kali sepanjang hayat. Ahli prostetis bekerjasama rapat dengan pesakit untuk menentukan prostetik yang sesuai dengan gaya hidup mereka, sama ada untuk sukan, berjalan seharian, atau keperluan kaki prostetik yang tahan air untuk menyesuaikan aktiviti dan tahap mobiliti mereka.

3. Hanya perlu berjumpa dengan prostesis pada peringkat penyesuaian sahaja

Bertentangan dengan kepercayaan umum, pemakai kaki palsu perlu melawat ahli prostetik secara berkala, bukan hanya pada tahap awal penyesuaian. Selepas perundingan pertama, mereka kebiasaanya  akan melawat secara berkala untuk penyesuaian dan memastikan soket yang dipakai itu selesa.

Seiring berjalannya masa, perubahan gaya hidup pasti berlaku. Keadaan sisa anggota badan juga boleh berubah, dan inilah sebabnya si pemakai memerlukan kunjungan dengan ahli prostesis dengan berkala.

Selain itu, rehabilitasi merupakan aspek penting dalam penjagaan pesakit amputasi. Ia termasuk kaunseling psikologi, terapi pekerjaan, dan fisioterapi. Tempoh rehabilitasi berbeza bergantung kepada tahap amputasi dan sejauh mana pesakit beradaptasi dengan cepat. Dengan sokongan dan penjagaan yang baik, pemakai kaki palsu dapat belajar untuk menjalani kehidupan sepenuhnya dengan prostesis mereka.

Bantuan Mobiliti ASPO

ASPO Prosthetics berazam untuk menyediakan penyelesaian prostetik yang dikhususkan untuk kaki palsu yang berpatutan. Lawati pusat kami untuk konsultasi percuma, di mana pasukan mereka akan membimbing anda sepanjang proses pencarian kaki palsu terbaik untuk yang tersayang. Anda juga boleh mendapatkan maklumat mengenai bantuan kewangan yang tersedia kepada yang layak.

Untuk mengakhiri panduan ini, kami berharap bahawa penjaga seperti anda dapat melangkah dengan lebih yakin dalam mencari kaki palsu yang berpatutan. Dengan ilmu yang tepat, bimbingan yang sesuai, dan sokongan dari ASPO Mobility, anda boleh membuat keputusan yang bijak untuk yang tersayang.

Ingatlah, perjalanan mencari penyelesaian prostetik yang berpatutan bukan sekadar tentang harga, tetapi juga tentang meningkatkan kualiti hidup secara keseluruhan. Jangan lepaskan peluang ini untuk meningkatkan mobiliti dan kesejahteraan yang lebih baik bagi yang tersayang. Lawati bengkel ASPO Mobility hari ini, di mana pasukan pakar kami bersedia untuk membantu anda sepanjang proses ini.

Kami juga menyediakan tips untuk mencari kaki palsu yang sesuai kepada orang yang tersayang.

ASPO Mobility sedia membantu anda membina masa depan yang lebih cerah bagi yang tersayang melalui penyelesaian prostetik yang selesa dan berpatutan.

Posted by

Share this article:

Scroll to Top